Een nieuw schooljaar

Na de vakantie

Ik stond vanmorgen op het schoolplein om de leerlingen en hun ouders te verwelkomen na zes weken zomervakantie. Ik zag een aantal nieuwe leerlingen met hun ouders de school binnenlopen, op weg naar hun nieuwe klas. Voor bijna iedereen op school is alles bij het oude gebleven. Er is in de zomer verbouwd, dat wel. Op de bovenverdieping zijn nieuwe plafonds gemonteerd en zijn er nieuwe vloeren gelegd. Ook zijn de wc’s vervangen. Beneden in de hal is meubilair geplaatst voor de naschoolse opvang en daar staan ook nieuwe boekenkasten. Maar in die kasten staan de oude, vertrouwde boeken. Ik heb de boekenkast vorige week ingeruimd en boeken over Vos en Haas, Harry Potter en Mathilda een nieuwe plek gegeven. En ja, de meeste leerlingen krijgen vandaag les van een andere leraar dan vorig jaar, maar dat is het wel zo’n beetje. Ze zijn een groep opgeschoven, maar er zijn geen leraren vertrokken laat staan nieuwe gekomen. Op een paar nieuwe leerlingen na, is eigenlijk alles bij het oude gebleven.

Terwijl een nieuwe leerling van groep 7 langsloopt, denk ik aan Mathilda, het boek dat ik vorige week in mijn handen had. Stel je eens voor dat de vader van die jongen naar mij toe zou zijn gelopen om te zeggen wat meneer Wurmhout over zijn dochter meldde aan juffrouw Bulstronk:

Hij vertelde me (..) dat het dochtertje van hem niet deugt. Hij zei dat we haar goed in de gaten moeten houden. Hij zei dat als er iets gebeurde op school, we ervan op aan konden dat zijn dochter erachter zat. Ik heb het kleine loeder nog niet gezien, maar als ik dat doe kan ze haar lol op. Volgens haar vader is het een stuk ongeluk.

Bulstronk staat symbool voor het onmenselijke in het onderwijs. Als we Mathilda lezen, dan weten we natuurlijk dat zo’n type als Bulstronk niet bestaat. Een leraar die zo met leerlingen omgaat staat nooit langs voor de klas; een directeur die kinderen knevelt wordt ontslagen. Wij zijn als leraar geen Bulstronk. Maar de beelden die bij de brute Bulstronk horen, spoken ’s nachts wel door ons hoofd. Ik heb eens een droom gehad waarin ik een brutale leerling de voorzetsels uitlegde. Ik greep ‘m bij zijn haren en sloeg hem met zijn hoofd op de tafel, onder de tafel, naast de tafel, etc. Die droom had ik in mijn eerste jaar als leraar. Vanmorgen vertelden leraren elkaar welke dromen hen vannacht hadden wakker geschud. De kern van zo’n droom is eigenlijk altijd hetzelfde: De klas komt in opstand en houdt zich niet aan de regels en afspraken die zo vanzelfsprekend lijken te zijn. De leraar heeft geen overwicht, verliest de grip op de groep en wordt badend in het zweet wakker. Veel leraren dromen in de nacht van de laatste vakantiedag dit soort dromen, of ze draaien urenlang in hun bed rond zich afvragend of ze ‘het nog wel kunnen.’ Ze vragen zich af of de ritmes en routines van het lesgeven niet spoorslags zijn verdwenen en of het allemaal nog wel lukt.

Ik liep net een rondje door school en zag direct de oude, vertrouwde ritmes en routines van ons lesgeven terug. Ook in dat opzicht is er niets veranderd.

Een wekelijks blog

Ik zal dit schooljaar mijn blog gebruiken om je wekelijks te vertellen over de school waar ik werk. Er wordt vaak in abstracto over ons vak gesproken. Dat is begrijpelijk, want veel van de mensen die over het onderwijs praten staan op afstand van wat er in een school of in de klas gebeurt. Ze hebben wellicht een idee over onderwijs, maar een scherp beeld van de werkelijkheid ontbreekt.  Ik heb me voorgenomen om een jaar lang te delen wat er op een school gebeurt, hoe ik lesgeef en welke keuzes ik hierbij maak. Ik neem je mee mijn klas in, leid je langs overleggen, bezoeken en bijeenkomsten. Kortom, ik laat je het nodige zien van mijn veelzijdige beroep. Er zijn veel mensen die zeggen dat lesgeven het mooiste beroep ter wereld is. Deze mensen staan vaak zelf niet voor de klas, let daar maar eens op. Ik ga niet zeggen dat lesgeven het mooiste beroep is. Ik laat zien wat ik, als leraar en teamleider, doe. En misschien denk je na het lezen dat het inderdaad zo is, dat leraar het mooiste beroep ter wereld is.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s