Schop onder z’n kont

Voor de papa’s. En voor hun zoons.

Kom op zeg, dat jongens school geen reet aan vinden, is zo oud als de weg naar Rome. Nou ja, we weten het zeker al een kleine zeventig jaar. Of heb je Catcher in the Rye van J.D. Salinger niet gelezen? Zoals Holden Caulfield tekeergaat over het onderwijs, dat is ongeëvenaard. Ik geloof niet dat jouw zoon het beter onder woorden zou weten te brengen.

Natuurlijk heeft Holden het lastig. Jezus, zijn broertje ging dood aan kanker. Wat denk je zelf? Toen-ie hoorde dat Allie dood was, sloeg-ie uit frustratie de ruiten van de garage in. Hij kan hierdoor zijn vuist niet meer ballen zoals hij zou willen. Misschien dat-ie zich daarom laat afrossen door kamergenoten en liftjongens.  Ach, weet ik veel.

Maar goed, dat helemaal niks deugt aan het leven, zoals Holden volhoudt, daar deugt natuurlijk niets van. Hij loopt leeg tegen zijn vriendin, die er doodmoe van wordt. En het is tenslotte zijn zusje Phoebe die hem voorhoudt dat-ie helemaal niks de moeite waard vindt. Zijn zusje dus, die spelt zoals ik en amper weet wat er in de staat Alaska gebeurt, maar dat maakt niet uit. Ze doorziet Holden. Ze roept dat hun vader hem vermoordt omdat-ie weer van school is getrapt, maar je weet gerust wel dat dit niet gaat gebeuren. Maar ze houdt die lastige puber Holden Caulfield wel een spiegel voor. Ze geeft ‘m met woorden een enorme trap voor z’n donder.

Ik weet nog hoe mijn zoon eens begon over een tussenjaar. Hij kwam niet verder dan halverwege de zin. Ik zette er radicaal een streep door. Op de bank liggen doe je maar als je het zelf kunt betalen. Hij bleef er zowat in.

Maar goed, die zoon van jou is misschien al gaan liggen en je hebt geen idee hoe je ‘m er weer vanaf krijgt. Toch?

Weet je, mijn broer en ik klommen vroeger wel eens op het dak van ons huis. Dan rende buurvrouw Nel naar buiten. Die riep dat ze onze poten zou breken als we niet als de sodemieter naar beneden kwamen. Dat deden we niet natuurlijk. We nodigden haar uit om naar boven te komen. Maar ’s avonds, als onze moeder thuis was, dan kregen we er van langs.

Een schop onder je reet kon je krijgen.

Dat is ook de beste manier om te leren op beide benen terecht te komen.

Probeer het maar eens met je zoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s