Zelf aangewezen piskijkers

In Nederland kan alles. Je kunt van wensdenken een wetenschappelijke discipline maken. Die discipline noem je transitiekunde. Je zet Jan Rotmans aan het hoofd, je pookt lui als Dölle en Boonstra op om nonsens te debiteren en je hebt ze hoor, die veranderingszeloten die het ‘systeem’ willen slopen. Die roepen de gloria uit als ze Dölle of Boonstra horen raaskallen. Deze zeloten hebben zelf anderhalve dag voor de klas gestaan, bakten er weinig van en dachten toen al dat er iets niet klopte. Het ‘systeem’ spuugde hen uit. Tijd om terug te tuffen.

Neem nou eens dat linkedinstukkie van Dölle. Het lerarentekort legt de makken van het ‘systeem’ bloot en als we dat ‘systeem’ veranderen dan komt het wel weer goed. Bovendien kijkt dat ‘systeem’ op een verkeerde manier naar vakmanschap. Bevoegd is niet perse bekwaam. En andersom.

En de zeloten maar klappen.

Waarvoor eigenlijk? Nou, voor neo-marxisme in optima forma. “Ik voorspel dat het ‘systeem’ z’n langste tijd heeft gehad. En weet je wat, ik sloop het persoonlijk als het niet gaat zoals voorspeld.”

Boonstra als Lenin en de leraar de koelak.

Even een analogie. Stel je eens voor dat de oncologen op zijn. God verhoede, maar wie weet wat er ons in de volgende ‘systeemcrisis’ te wachten staat. Zouden Dölle cum suis dan ook iets roepen over bevoegd en bekwaam en opmerken dat de kennis over  bestrijding van kanker buiten het ‘systeem’ te vinden is? Zou u het, met andere woorden, dan een probleem vinden als Jomanda de diagnose stelt, de behandeling voorschrijft en het proces monitort?

Over het onderwijs kan en mag iedereen zeggen wat-ie wil. Want hé, iedereen heeft er verstand van. Iedereen heeft lange tijd in de bankjes gezeten en toen een grondige analyse gemaakt van het onderwijssysteem. Je organiseert vervolgens een Hackathon, je schrijft een boekje, je leest leraren de les en je bent plots de held van het moment. Ik vind dat prachtig. Ik volg met interesse de opvattingen van al deze verandergoeroes, deze zelf aangewezen piskijkers van het onderwijs. Ik zou ze het liefst stevig omarmen, even fijnknijpen en met bewonderende blik willen vragen of ze mij een eenvoudig antwoord kunnen geven op een even eenvoudige vraag.

Want kom op vrienden, voor de klas staan en/of een school leiden is geen sinecure. Of je het ‘systeem’ stuk slaat of niet, er is altijd een organisatievorm nodig die tijd, energie en aandacht vraagt. En vakmanschap. Iemand zal de leiding moeten nemen. En juist omdat Boonstra, Dölle en de bagagedragerrijders die verandering voorstaan, het ‘systeem’ willen wijzigen, dan zouden zij wat mij betreft ook maar eens moeten laten zien dat zij wel kunnen waar wij, door het ‘systeem’ (dat spreekt), ernstig tekortschieten.

Mijn eenvoudige vraag is derhalve: Zou je kunnen uitvoeren wat je voorstaat?

Zolang ze geen andere verantwoordelijkheid nemen dan zich te gedragen als de clown aan de zijlijn – veel meer dan een narcistische roep om aandacht zijn al die stukjes, clubjes en boekjes niet als je het mij vraagt – doet-’t me maar weinig.

Ze maken mij de pis niet lauw.

One thought on “Zelf aangewezen piskijkers”

  1. ‘bagagedragerrijders’ – mooie vondst. Klinkt misschien nog iets te lief (‘spring maar achterop’)…. Maar geeft misschien ook weer dat we ze nog teveel tolereren/’omarmen’.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s